jump to navigation

ØB-Artikkel 30.03.2003

Posted by femice in 2003, Diverse.
trackback

Sykler og strikkeoppskrifter

Større bilde
Bestille bilde

Utskriftvennlig versjon

Hver onsdag er Tyrigrava fylt med skinnkledde barskinger, eksosryper og store sykler. Her utveksles både sykkeltips og strikkeoppskrifter.

Elin Svendsen

STED: TYRIGRAVA KRO OG PUB. DE SOM MØTES: MC-ENTUSIASTER FRA HELE LANDET
En stor, rød motorsykkel suser forbi. Etterfulgt av en gul. Sjåførene slipper gasspedalen, og svinger inn på parkeringsplassen ved Tyrigrava Kro og Pub i Oppegård. Det er onsdag og ukens mc-treff. Flere hundre motorsykkel-entusiaster har som vanlig samlet seg på Tyrigrava. Det lukter skinn og nypolerte sykler.
– Se på den, sier Anne Tutturen fra Drøbak.
Hun peker på en av motorsyklene som står parkert. Venninnen Gunne Tvengsberg vrir hodet. Begge er relativt ferske når det gjelder å henge på Tyrigrava. De har bare hatt sykkel-lappen noen få måneder. Nå er de fast inventar på Grava hver onsdag.
– Vi kommer hit for å se på sykler. Og selvsagt treffe folk, sier de to jentene.
Det gjør ikke noe om de ikke er så godt bevandret i miljøet rundt Tyrigrava.
– Det er alltid lett å bli kjent med folk. Det er klart at det blir mye sykkelprat, men det kan like godt være at du utveksler strikkeoppskrifter. Gutta prater nok litt mer sykler enn vi jentene, smiler damene.

I truse og hjelm
Menn og kvinner av den «voksne» sorten, vagger rundt i tykke skinndresser. Ingen hjemmestrikkede gensere så lang øyet kan se. En gjeng har samlet seg rundt en parkert motorsykkel.
– Fothvilerene er uoriginale. De originale er rett og slett for dyre, sier Irene Eriksen fra Ås.
Hun står sammen med Ove Richvoldsen, Ole Nilsen og Arne Solbakken. Det er fothvilerne på sin egen Suzuki hun henviser til.
Alle har vanket på Tyrigrava i flere år. De er som veteraner å regne.
– Se, der kjører Reima. Hun har ikke kjede på sykkelen, kun reim. Egentlig heter hun Liv, men nå kaller vi henne bare Reima. Hun er den eneste med innlagt plass for bowlingkula, forteller Eriksen.
Med lang fartstid på plassen, kjenner veteranene de fleste. Alle har en historie å fortelle.
– Husker dere ifjor. Han unggutten på en 50 kubikk scooter som raste forbi her i kun hjelm og truse. Kameraten sto og filmet. Han dukket aldri opp igjen, ler Nilsen.
– Hva med han som hadde ordnet pute bak på sykkelen som kona kunne sitte på. Han rusa forbi her. Brifa skikkelig. Plutselig satt kona igjen på bakken. På puta vel og merke, forteller Eriksen.

Eksosryper og soshøner
Tyrigrava har vært en yndet møtested for mc-folket i en årrekke. Arne Solbakken og Ove Richvoldsen forteller om den gangen Tyrigrava hadde jukeboks med egen skjerm montert inn i veggen som gjorde det mulig å se artisten fremføre sangen. De legger ut om den gangen Youngstorget i Oslo var plassen hvor sykkel-folket pleide å treffes. Det har skjedd forandringer i løpet av de siste årene. Blant annet har flere damer skaffet seg egne sykler.
– Vi kaller dem eksosryper hvis de er under 40. Damer over 40, går under betegnelsen soshøner, spøker Richvoldsen.
Ifølge veteranene skal man ha en veldig god unnskyldning for ikke å dukke opp på Tyrigrava på en onsdag. Til og med på vinteren møtes mc-entusiastene på kroa for å nyte burger, vaffel og kaffe, eller bare for en prat.
– Det er veldig sosialt. Alltid lett å komme i snakk med noen. Sykkel er selvsagt fellesnevneren, men her er det folk fra alle yrkesgrupper og sosiale lag, så det blir mye annet snakk også, forsikrer veteranene.

Softis
Solen er iferd med å gå ned bak tretoppene som omgir Tyrigrava. Det glitrer i blankpusset stål og nypolerte sykler. En motorsykkel ruser ut av parkeringsplassen. Etterfulgt av en annen. Det er oppbruddstemning på Grava.
– Vi drar vel inn til Karl Johan og tar en softis, spør Irene Eriksen.
– Selvsagt, svarer de lærkledde gutta.

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: